KISMAMAHANGOLÓ

"Ajándék a magamra fordított idő és befelé figyelés."

"..búcsúzkodás a gömb-állapottól..., együtt készültünk az egészre, ez egy másik szint, hogy ketten voltunk."

"Megerősített és továbblendített a saját belső utamon."

Következő csoportok:

2020. február 20., 27., március 5., 12. (csütörtök) 16:30-18:45

Csak rátok szabott páros foglalkozásra is lehetőség van. Ebben az esetben a műhely még inkább betölti rituális értékét, és a szülésre való lelki készülésen túl hozzásegít ahhoz, hogy elbúcsúzz(atok) a jelen családi állapottól és megérkezz(etek) az újba.

A műhely: a kontakttánc és a mentálhigiéné eszközeit ötvöző műhely fizikai és lelki utazásra hív, teret biztosítva a várandósság idején a kismama-énidőnek, a párok egymásrahangolódásának, a határok pontosabb érzékelésének. Az alkalmak egymásra épülnek, céljuk a női fizikum és a lélek különböző helyzetekben adott reakcióinak megfigyelése, a várandóssággal együtt járó változások tudatosodásának elősegítése, és a változásokkal érkező érzések felismerése és elfogadása. A műhely célja, hogy a résztvevők formálódó anyai magabiztossága megerősödjön, testük jelzéseit megfigyeljék és elfogadják, és hogy a párok érzékelő és jelzőrendszere számukra biztonságosabbá, pontosabbá váljon.

Olyan kérdésekre keresünk választ, hogy "Hogy vagyok most a testemben, a testemmel?", "Mit teszek az érzéseimmel?", "Hogyan hatnak rám mások érzései?" Korábbi alkalmakon terítékre kerültek az érintés, az érintve levés, az ősbizalom, a testbizalom, az önbizalom, az elengedés témái.

Minden alkalommal kb. 1,5 órát szánunk mozgásos tapasztalásra és kb. 3/4 órát megosztásra.

Részvétel: a részvételt a 12. hetet legalább betöltött, de különösen a gömbölyödő kismamáknak ajánlom. A közös élmény érdekében lehetséges partner részvétele.

A foglalkozásokat zárt csoportban tartom max. 12 fő részvételével. Az órákra kényelmes öltözetben gyere!

Helyszín: Budapest, Jurányi Inkubátorház

Tartja: Csordás Izabella coach, mentálhigiénés szakember és kontakt improvizáció tanár

Jelentkezni e-mailben a tudatos.varandossag@gmail.com címen lehet. Kérlek, add meg a nevedet, a telefonszámodat és hogy a kezdő alkalommal hányadik hetet töltöd majd. Bármilyen egyéb kérdésedet, kérésedet is jelezd e-mailben.

Részvételi díj:

Az early bird részvételi díj (a megadott dátumig történő egyösszegű befizetés esetén): 18.000 Ft/fő, illetve 36.000 Ft/pár. A februári csoportba február 1-ig lehet early bird részvételi díjjal jelentkezni.

A fenti határidőn túl a részvételi díj (amiből 10.000 Ft/fő előlegként befizetve): 22.000 Ft/fő, illetve 40.000 Ft/pár.

Rátok szabott páros felkészítés díja: 50.000 Ft/4 alkalom/pár + terembérlet, illetve 40.000 Ft/3 alkalom/pár + terembérlet

Korábbi alkalmak:

2018. június-július,

2018. október

2019. január-február

2019. május

KISMAMA-VÉLEMÉNYEK, KISPAPA-VÉLEMÉNY

"Táncos vagyok tánccal készülök a szülésre és a társam partner ebben - óriási dolog, erre mindenkit bíztatok - de annak aki nem táncos, annak meg főleg hatalmas élmény lehet. Jóleső mozgás, egy értékes belső munka a táncon keresztül a Kismamahangoló. Úgy is, hogy mindegyik alkalom nagyon különbözött a testi-lelki állapotom gyors változása, az aktuális fáradtságérzetem hatására. Újra s újra rácsodálkozom, hogy mennyire segít, elmélyít egy egyszerű mozgás is, akár a fájdalmon is sokat segít. Fantasztikus volt felfedezni, hogy még ennyi tér van körülöttem. Felszabadító volt újrafelfedezni a lehetőségeimet. Észrevettem, hogy egyes táncokban könnyebb volt ketten lenni mint egyedül, megkaptam azt a támogatást a partneremtől, amire szükségem volt. A Kismamahangoló egyik legfőbb értéke, hogy együttlétet, együttmozgást, együtt készülést tesz lehetővé, mélyítve a kapcsolati minőséget. Így hogy ketten vagyunk, ez egy másik szintje a készülésnek. Más szülésfelkészítőn információkat kapunk az állapotosságról, itt pedig a mozgás által juthatunk információhoz, hogy hogyan is vagyunk mi magunk ebben a más állapotban. Búcsúzkodás volt ez a gömb állapottól félúton a terápia és a mozgás között. Egy jól átgondolt program, egy jó coach, kontakt tánc! Csak ajánlani tudom."

Ujszászi Dotty

"Örülök, hogy rászántam az időt és az energiát. Tetszett a feladatok játékossága, előhozta a kreativitásomat. Később a kártyák hatására bátrabban kísérleteztem. Az alkalmak nyugodt hangulatot teremtettek, lehetett sétálni, meditálni, játszani. Felmerültek olyan kérdések bennem, hogy hogy vagyok az irányítással és hogy mi is a szerepem. A Kismamahangoló erénye volt, hogy az órák elején és végén előjöttek olyan beszélgetések, amik egyébként nem biztos, hogy megtörténtek volna. Ki tudtam kapcsolni."

Záborszky Péter

"Izgalmas, hiánypótló önismereti ráhangolódás a szülésre. Bennem megerősítette az érintés jelentőségét, jobban oda fogok figyelni a fontosságára a mindennapokban."

Fruzsi

"Egyszerre éreztem magam menőnek, üdének, könnyűnek és légiesnek, éreztem, hogy ajándék a magamra fordított idő, és befelé figyelés, merengtem a zene közben, repültem a távlatokban, kényeztettem magam a fal és a talaj segítségével, éreztem a kapcsolódást, bizalmat kaptam és támogatást, érintést, mind ezt egy olyan támogató környezetben, ahol lehettem önmagam, ahol gondolkodás nélkül megnyílhatsz, ahol hatványozottan kapsz. Köszönöm, hogy részese lehettem ennek a valóban hiánypótló foglalkozási formának!"

Anett

"A Kismamahangoló az érintések erejével és útján mutatott rá a jelenleg változó fizikai megélésemre, a testem változására. Tudatosította bennem a határaim szűkülését, és hogy jó, ha ezt figyelembe veszem, megélem. A társakkal való érintés pillanatok alatt idézett fel bennem korábbi kapcsolatokat... A játékos feladatok, melyek során súlyt adtunk egymásnak és fogadtuk egymás súlyát, leképezték a viselkedésmintáimat: merek-e elutasító lenni, ha valami sok nekem? Támaszkodhatok-e olyasvalakire, aki egyáltalán nem "hordoz"? Hogyan reagálok ilyenkor? Milyen számomra a kiegyensúlyozott kapcsolat? Indirekt készület volt ez a szülésre és a kisbabázásra, hiszen nem konkrétan a pocakkal és pocaklakóval foglalkoztunk. Ugyanakkor a lelki, tapasztalati felkészülésnek nagyon fontos szerepe van, és ebben engem segített az a műhely. Köszönöm!"

Ágnes

"...már nem tudtam a minden napjaimat ugyan olyan tempóban végezni, de ezt nem akartam belátni, úgy éreztem, hogy kevesebb leszek, ha nem csinálok mindent ugyan úgy, mint előtte. Hála a Kismamahangolónak végre sikerült belátnom és megértenem, hogy nem kevesebb, de több lettem azáltal, hogy egy apró kis testnek lehettem ideiglenesen az otthona és ez megér annyi gyengédséget, hogy jobban odafigyeljek magamra. Emellett bár mindig tudom, hogy a férjemre bármikor és bármiben számíthatok, ... bizony nagyon jó érzés volt végre nem kőkeménynek mutatni magam, hanem igenis hagyni, hogy a támaszom és néha már a mankóm legyen. Úgy érzem mindaz, amit a Kismamahangolók alkalmával tudatosan megéltem nagyon sokat fog segíteni a szülőszobában... el fogom tudni fogadni a férjem segítségét anélkül, hogy amiatt aggódnék, hogy a terhére leszek."

Réka

"A Kismamahangoló segített abban, hogy a zajló mindennapokban fókuszálni tudjak a várandósságomra és az általa felvetett kérdésekre, új helyzetekre, illetve a szorongásaimra és örömeimre is. Nagyon sok újdonság, figyelni- és megoldanivaló lép be az ember életébe a fogantatással, így a rengeteg jótanács és tennivaló mellett nehéz megtalálni a fókuszt és önmagunk belső folyamataira figyelni. Pedig nagyon megéri. Ebben segített a Kismamahangoló, megerősített és továbblendített a saját belső utamon."

Krisztina

"A Kismamahangoló aztán Kispapahangoló is lett egyben. Kétkedve mentem el, nem tudtam mire számítsak. Aztán alaposan kimozgattak a komfortzónámból és kezdtem egyre jobban érezni magam a bőrömben. Megtanultam, hogy figyelhetek oda magamra és a körülöttem lévőkre. Hogyan tudom kizárni a külvilágot és csak arra koncentrálni, ami vagy aki fontos a számomra. Feleségemmel közös gyermekünk nekem már a harmadik gyerkőc, de még "gyakorló" apaként is sokat adott nekem a Kismamahangoló. Leendő Apukák! Ne gondoljátok, hogy ez ciki. Higgyétek el, nekem is sokat segített ráhangolódni a babavárásra. Igen, ki kell lépned a komfortzónádból, de hidd el, megéri! Kedves Iza, köszönöm Neked ezt az élményt!"

Gábor

A KISMAMAHANGOLÓ SZÜLETÉSE

Koncepció és mozgásprogram: Csordás Izabella

Mentorálás és szupervízió: Gál Eszter

A mozgásos élményeim hatására olyan belső magabiztosságot éltem meg a második várandósságom idején, amely a Kismamahangoló megalkotására inspirált. Szeretném minél több kismamának elérhetővé tenni ezt a felszabadító, számos felismerést és belső engedélyt rejtő utat, ami önmagukhoz, ösztönvilágukhoz viheti őket közelebb a számos orvosi vizsgálat, terv és megfelelés között.

Sokat beszélgettem az élményeimről kontakt improvizáció tanárommal, Gál Eszterrel, akinek hálás vagyok, hogy a kontakt tánc csoportba várandósan is befogadott, és későb elfogadta a hívásomat. Így a Kismamahangoló közös alkotássá válhatott, ahol a várandósságaink idején szerzett mozgásos tapasztalatainkat mentálhigiénés megközelítéssel ötvözhetem. Egyúttal a csoportban szerzett élményeimet szupervízió keretében Eszterrel dolgozom fel, és építem be a következő műhelyekbe.

Szeretettel vezetem ezeket a műhelyeket, amelyek a résztvevők hozott témái, aktuális állapota szerint organikusan alakulnak, és minden alkalommal feltöltenek engem is.

KAPCSOLÓDÓ BLOGBEJEGYZÉSEIM

A felkészülést segítő bejegyzések:

  • Kismama kérdések I. - a szülés előtti időszak - a várandósság mentális feladatai, készülés a változásra, megérkezés az anyaságba

  • Kismama kérdések II. - a szülésről - a szülés fizikai és lelki eseményeire való készülés

  • Kismama kérdések III. - a szülés utáni időszak - a gyermekágyas időszakról, amiről szülés előtt érdemes beszélni

Önismereti bejegyzések: