TEAM COACHING

Kevesebbet hoztok ki magatokból, mint amire valójában képesek lennétek?

Nehezen kezelitek a csapaton belül az érzelmeket?

Szeretnétek hatékonyabban együttműködni?

A team coaching olyan fejlesztési folyamat, ahol a teljes csapat (min. 2, max. 15 fő) részvételével a hatékonyabb működésen dolgozunk rövidebb, de ideálisan hosszabb távon. Az együttműködés interjúkkal és ennek eredményeként egy diagnózissal indul, hogy választ találjunk arra, hogy milyen erősségek és milyen igények vannak jelen most a csapatban. A coaching alkalmak során együtt dolgozunk azon, hogy tudjon a csoport beszélni a számára fontos kérdésekről és megoldásokat találjanak meglévő dilemmákra. Megerősítjük a csoport hatékony működési jellemzőit, miközben a résztvevők megtanulnak magukról, mint csoportról gondolkozni és eszközöket kapnak az alábbiakhoz:

"A konfliktus elkerülhetetlen, sőt ez az egyetlen és legjobb tápláléka a kreatív tűznek.
Enélkül a csapatok stagnálnának, és a jó ötletek elsorvadnának és elhalnának."

Jim Kling

Mi a team coaching a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) szerint, amelynek tagja vagyok?

"A teamcoaching élménye lehetővé teszi a csapat számára, hogy lépéseket tegyen a fenntartható eredmények és folyamatos fejlődés irányába. Vállalati környezetben a teamcoaching egyre fontosabb intervenciós forma, mivel a kiemelkedő csapatteljesítményhez elengedhetetlen a célokkal való azonosulás, az innovatív gondolkodás illetve a belső és külső változásokhoz való gyors alkalmazkodás. A teamcoaching a csapatfejlesztés ernyőfogalma alá tartozik, csakúgy mint a csapatépítés, -tréning, -tanácsadás, -mentorálás és -facilitálás." Forrás: ICF weboldala

Hogy kezdjük el és hogy folytatjuk? 

A folyamat igény szerint kiegészülhet vezetői coachinggal.

"A szervezetek igazi kihívása ma a kapcsolatokban rejlik, nem az egységek között, és nem az egyes emberekben.
A team coaching arról szól, hogy hogyan coacholjuk ezeket a kapcsolatokat."

Peter Hawkins

Miért válassz engem?

Milyen esetekben tudtam jól segíteni?

"az alkalmazottak teljesítményében vezetőik meggyőződése tükröződik"

Sir John Whitmore

Milyen hatása lehet egy eredményes folyamatnak?

A munkatárs és a csapat fejlődésén keresztül a coaching az alábbiak mentén szolgálja egy szervezet erőforrás-gazdálkodását, s azon keresztül sikerességét:

A coaching-tér az ügyfelet szolgálja, amihez a szervezet keretet ad - ezzel is a munkatársba és a csapatba fektetett bizalmát, a fejlődés támogatását fejezi ki.

További coaching típusok:

VÉLEMÉNYEK

"A kommunikációs csapat vezetőjeként nagyon hasznos volt a team coaching folyamatban, hogy minden alkalom után volt lehetőség visszajelzésre, a következő lépések átbeszélésére. Izabella nyitott, megértő, aktívan figyelő jelenléttel fogadta a csapatunkat. Nagyon figyelmesen, érzékenyen, határozottan vezette a folyamatot, ügyesen tette fel a kényes kérdéseket is. Izabella értő figyelme, jól elhelyezett kérdései nem csak a folyamat előrendítését segítették, de önreflexióra is sarkalltak.”

Cseh Linda, kommunikációs vezető, Bátor Tábor Alapítvány

"Gyors észjárás, tökéletes helyzetfelismerés, empátia és gazdag eszköztár az emberek és a feszültség kezelésére."

H.K.

„During our team coaching, we identified the behavioral problems that led to the breakdown of the relationship and were able to arrive on a course of action agreeable to both and ended the coaching sessions on a positive note. Due to the coaching, we developed more effective communication and improved relationship. Izabella had the ability to identify underlying negative patterns, to ask questions that made me dig deep within myself. She has a versatile tool box that can help anyone gain clarity, desire to change and create next steps while having a supportive ear by your side. She was very perceptive, on the mark, and kind with what I needed to change.”

Sam Willis

„The team coaching gave actual and real space for the problems to come to light. Due to this process we developed stronger bonding. It was like a couple therapy :) or maybe that you're being guided through a known issue from a different angle, putting things to a different perspective. Izabella is active listener and great process quide.”

Klári, irodavezető

"Ebben a felállásban, azaz a kiegészített társulati háttérstábbal közösségünket ilyen tág értelemben először éltük át decemberben egy másfél napos team coaching alkalmon. Nagyon hasznos volt jobban megismerni egymást és közös céljainkat. Fontos volt az őszinteséget és a bátorságot megélni egymás között, ezáltal jobban megéreztük, hogy mi valóban egy csapat vagyunk, amelyben közösen vagyunk egy ügyért. Jóval tudatosabbak lettünk a szervezetünk működésével és a belső mechanizmusokkal kapcsolatban.

Gördülékeny és organikus volt az egész esemény, mert egyértelmű volt, hogy felkészült és ránk hangolódott vezetőkkel van dolgunk. Remek volt az állandó és gyors visszajelzés a működésünkről és a köztünk zajló kommunikációról.

 Izabella figyelme és kreativitása minden pillanatban érvényesült. A közösségben alakuló és változó szituációkra éberen és érzékenyen reagált, bátran improvizált az aktuális irányok fejlesztése céljából, így több új feladatot is illesztett a folyamatokba, kifejezetten a helyzetre és ránk szabva.”

Duda Éva, művészeti vezető, Duda Éva Társulat

"A team coaching a galérián belüli csapattá válást segítette, és ettől lényegesen jobban érzem magam itt. Meghatároztuk, hogy mit gondolunk a munkahelyünkről, közösen megbeszéltünk sok személyes véleményt, érzést is. Izabella jól irányította a folyamatot, és amikor arra volt szükség, jókor lépett hátra, és hagyott minket csapatként működni. Nagyon jó érzékkel érzett ránk mint személyekre és mint csapatra egyaránt."

Ványa Zsófia művészettörténész, kiállításrendező, Deák17

"A folyamatból sok tudást át tudtam konvertálni a magánéletembe, például a szerepem fontossága és a közösség dinamikája kapcsán. A team coachingot minden szervezetnek ajánlom szakterülettől és a cég méretétől függetlenül. Az esetünkben egy kis Galériáról beszélünk, ahol ugyanúgy tudott működni a folyamat, mint egy nagy vállalat esetében, sőt emiatt talán még inkább."

Heilman Petra Kata - kommunikációs munkatárs, Deák17

"A team coachingban a közös működésünket vizsgáltuk meg. Ez segített a vezetői feladatok, képességek, készségek, erősségek és fejlesztendő területek tudatosításában, de általánosan az emberi kapcsolatok alakulásáról is szereztem új tapasztalatokat."

Garami Gréta, irodavezető, Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria, az igazgató SZMSZ szerinti helyettese

"A team coaching jó hatással volt. Sokat segített új kollegaként becsatlakozni a csapatba, mert egy szervezetfejlesztő segítségével közösen tisztáztuk a Galériához kötődő értékkategóriákat, és igazi csapattá kovácsolódtunk. Szervezetfejlesztő team coach támogatását ajánlom minden olyan munkahelynek, akik nagy változás előtt állnak."

Madácsné Farkasinszky Zsuzsanna, irodavezető, Deák17

"Meglepően jó hatással volt rám a team coaching, bár volt néhány előítéletem ezzel kapcsolatban, hiszen vettünk már részt hasonló folyamatban és ott nem éreztem hasznosnak a coach-csal eltöltött időt. Itt most volt időm elgondolkodni, hisz teret és lehetőséget biztosított a folyamat arra, hogy miken lehetne változtatni és mi az, ami értékes az egyesületnél lévő csapatban. A team coaching nélkül nem biztos, hogy ilyen mélységű témákat érintettünk volna a hétköznapokban.

Izabella szívvel és lélekkel van jelen a folyamatokban, már ez alapvetően lelkesítő és biztonságot ad. Ritkán találkozom olyan emberrel, aki ilyen fajta életkedvvel és tenniakarással van jelen a világban. Bár egy szervezetfejlesztő folyamatban volt lehetőségem vele találkozni, viszont magánéleti szempontból is nagy hatással volt rám. Rájöttem arra, hogy nemcsak annak a szervezetnek van szüksége fejlesztésre, fejlődésre, amiben dolgozom, hanem a saját szervezetemnek/személyiségemnek is. Azt gondolom, hogy ebben a folyamatban is segítségül fogom hívni Őt! :)"

Rita

"Sok gondolatot adott a team coaching, van, amiben útkeresésében hagyott, de legalább vannak terveim ezáltal a munkámban! Együtt közös célért dolgoztunk, mert megállni tudni kell! Izabella alapos, felkészült, rugalmas, érzelmes."

Bálega János, KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület

"Inspiráló folyamat volt, sok új tervem-ötletem született alatta. Közösen gondolkodtunk, hogy mitől csapat a csapatunk és mit akarunk változtatni, fejleszteni rajta. Érdekes feladatok útján sok terv van mindenki fejében. Olyan szervezeteknek-csapatoknak ajánlom a team coachingot, akik szeretnének változni, fejlődni és tenni is akarnak érte.

Izabella gonddolatébresztő, jó módszereket alkalmazó személy. Rugalmas és segítőkész. Nagyon figyel a csoport dinamikájára és tud azzal együtt mozogni."

Árva Tímea, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vezető, KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület

"Nem vettem még részt vezetőségi tagként coachingon, illetve vezetőségi tag se vagyok olyan régóta. Számomra jó érzés volt ebben részt venni, jobban a csapat tagjának éreztem magam még akkor is, ha merültek fel kérdések, hogy például hogyan tudok hatékonyabb koordinátor lenni, vagy hogyan tudom a megyei vezető munkáját jobban segíteni. Csapatépítő, összehozó jellegű coaching volt, ahol megoszthattuk egymással bizonyos témában, az egyesület működésében, megyék működésével vagy egymás munkájával kapcsolatos véleményeinket. Jó hangulatú, nyitottságban és őszinteségen alapulva telt, ahol érezhető volt a bizalmi légkör. Olyan szervezeteknek ajánlom a team coachingot, ahol fontos a fejlődés, ahol egy csapaton belül szeretnék magukból és egymásból is a legjobbat kihozni, és ezért hajlandóak is tenni, támogatni a másikat, és ahol fontos, hogy az együttműködési készségeket még inkább fejlesszék, megerősítsék.

Izabella felkészült, kedves és megértő. Segítette, hogy minél többen kihangsúlyozzuk a véleményünket, meglátásainkat. A feladatok, gyakorlatok jól össze voltak rakva, segítő kérdésekkel jól rávilágított az esetleges problémákra, vagy kérdésesebb témákra."

Klenovszky Dóra, megyei koordinátor, KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület

"Külső vezetés, irányítás nélkül nem tudtunk volna eljutni a feladat végére. A folyamat csak részben volt stratégia-alkotás, jelentős részben csapatépítés zajlott, mindkettő hatékonyan. Bár nagyon "amerikainak" tűnik, működik a felvezetés, lezárás, számunkra nem evidens megoldások, módszerek használata - ez egy komoly szakma, egy csapatot így végigvezetni a célig.  Izabella profi műsorvezető-riporter-rendező egyben, aki mindig tudja, mikor kell kérdeznie, mikor kell közbelépnie, és mikor kell csak hagyni a többieket dolgozni."

Csorba Gábor főmuzeológus, Magyar Természettudományi Múzeum

"Végre elértük azt, hogy a múzeum jövőjéről egy szervezett stratégiaalkotás keretében gondolkodtunk. Ez komoly dolog, meghatározza a jövőnket, kereteket ad, támpontot. Minden olyan szervezetnek ajánlom a coach által vezetett folyamatot, ahol a belső tervezés akadozik, a szervezet problémás, vagy nehéz munkatársi környezet van. Izabella felkészülten, megtartva a függetlenségét professzionálisan vezette a folyamatot. Magamat és a csapatot is jobban megismertem a folyamat során. Tehát önismereti utazás is volt."

György Zoltán / Magyar Természettudományi Múzeum / Marketing Csoport / csoportvezető

"Egy olyan munkában vettünk részt, ahol megtanultunk, mi tízen,  figyelni egymásra, elfogadni/meghallgatni egymás véleményét, megtanultuk hogyan lehet a lehető legteljesebben "jelen lenni" egy közös munkában, s mindannyiunk egyéni tapasztalatát önzetlenül átadni a közösségnek. Ebből a közös munkából egy, az egész szervezet további fejlődését meghatározó dokumentum született, s így tettünk valamit nem csak a saját, hanem minden kolléga jövője érdekében.  Az első időszakban mindenkiben ott van a kíváncsi, kicsit tartózkodó, talán kételyekkel is teli érdeklődés a coach iránt. A munka előrehaladtával egyre felszabadultabbak lettünk. Hiszen nagyon jó, hogy vezet valaki, aki  teljes figyelemmel fordul a szervezet tagjai felé, aki olyan kérdéseket tesz fel, ahol a válaszok a megoldáshoz vezető utat jelölik ki. Jó szervezetet "egyedül" építeni nem lehet. Ehhez mindenképpen szükség van egy olyan emberre, egy szervezetfejlesztőre, aki összefogja, vezeti az egyéni elképzeléseket, hogy azok  közös célként valósuljanak meg. Egy ilyen komplex folyamatot ajánlanok elsősorban egy szervezet felső- és középvezetőinek. Egy sikeres csapat vezetéséhez szükség van önismeretre,  a saját és csoporterőforrások feltárására, képesek legyenek azokat kiaknázva saját céljaik mentén a szervezetben fejlődést elérni. És ajánlanám a szervezeten belüli kisebb csoportoknak, hogy megtanulják az egymást segítő közös gondolkodás, a közös munka hasznosságát.

Csordás Izabellával a közös munka nagyon pozitív volt. Kérdéseivel, irányított megjegyzéseivel összefogta és segítette a 10 fős, különböző felfogású és munkastílusú egyénekből álló csapatot.  A stratégiaalkotás ilyen folyamata valószínűleg mindannyiunk számára eddig ismeretlen volt, de Izabella segítségével megtanultuk, hogy egymást, egymás véleményét tiszteletben tartva hogyan jussunk közös konszenzusra, hogyan valósítsuk meg a közös célt. Szívből ajánlom Izabellát más intézményeknek is ahol új stratégiát akarnak alkotni, vagy akár a szervezeti dinamikát akarják fejleszteni."

Báryné Gál Edit múzeumigazgató, MTM Mátra Múzeuma

VÉLEMÉNYEK SZERVEZETFEJLESZTŐI, TANÁCSADÓI TEVÉKENYSÉGEMRŐL

"Izabellát szívesen hívjuk tanácsadásainkra, workshopjainkra évek óta. Nemcsak maximálisan megbízható tréner partnerünk, hanem a legkülönfélébb területen tevékenykedő civil ügyfeleink érzékeny tanácsadója is."

Gerencsér Balázs, ügyvezető igazgató, NIOK Alapítvány

"Csordás Izabellával 2019-2022 között a magyar múzeumi ágazati felmérést előkészítő, levezénylő és értékelő kutatócsoport tagjaként dolgoztam együtt. Izabella a múzeumi HR és szervezetfejlesztés témák feltárásáért volt felelős, és értékes meglátásaival, javaslataival mozdította elő a közös munkát. A tolla alól kikerült publikációk a kapott eredményeket rendszerösszefüggésekbe emelik és más szektorok tapasztalataival összevethetővé teszik. Megfogalmazott javaslatai megfelelő elköteleződéssel könnyen gyakorlati szinten alkalmazhatóak. 

Professzionális munkavégzése, együttműködő-készsége és alapossága miatt bátran ajánlom bevonását széleskörű fejlesztési folyamatok tervezésébe és lebonyolításába."

Kassai Hajnal, főosztályvezető, EMMI, Múzeumi Főosztály

Izabellát egy workshop vezető trénereként ismertük meg, ahol egy nemzetközi kiíráson sikeresen pályázó szervezetek vezetőiként vettünk részt. A workshop tematikája nem tűnt túl izgalmasnak, csupa olyan, amivel rutinszerűen foglalkozunk évek óta. Annál meglepőbb volt, ahogy Izabella szokatlan, érdekes szempontokat vetett fel, fura feladatokra vett rá minket, beszélgettünk, vitatkoztunk, tanulságos teszteket írtunk és értékeltünk, miközben akaratlanul újragondoltunk, újrafogalmaztunk olyan  jól ismert folyamatokat, fogalmakat, szerepeket, amelyekről azt hittük volna, hogy már nehéz lenne újat hallani róluk. Mindezeket jó pszichológusként, kedves, empatikus partnerként úgy "terelgette", hogy a fontosabb "igazságokat", összefüggéseket mi magunk mondtuk  ki, s bizonyára ezért is éreztük a gyorsan elrohanó nap végére, hogy igazán megérte a vele töltött idő. Ha csak egyetlen mondatban kell összefoglalnom: Izabella kifejezetten jó hangulatú, konstruktív, izgalmas folyamat során vett rá minket strukturált gondolkodásra.

Azóta, ha csak mód van rá, Őt választjuk konzultánsnak, tanácsadónak fontosabb eseményeink, nagy vállalásaink, pályázati projektjeink kapcsán: nagyon jó és hatékony vele megbeszélni, átfutni a tennivalókat, feltárni nehézségeket, közösen kreatívkodni, ötletelni.

Csabai Gábor, ügyvezető igazgató, Tilos Rádió

"Noha 24 éve dolgozom múzeumban, ebből húsz éve jobbára középvezetői pozícióban, szisztematikus múzeumi stratégiaalkotásban soha nem vettem részt. Így az egész stratégiai munkához bizonytalanul, de őszinte érdeklődéssel álltam hozzá. Csordás Izabella első lépésben segített a 12 fős munkacsoportunknak lefektetni az alapokat: tisztáztuk, hogy hogyan, milyen elvek mentén szeretnénk, tudunk közösen dolgozni. Támogatott bennünket abban, hogy egyenrangú partnerként, véleményünket őszintén vállalva, vita szituációkban egymást tiszteletben tartva tudjunk haladni lépésről lépésre.  Izabella összefogta, kérdéseivel, megjegyzéseivel, felvetéseivel irányította, de nem dominálta a munkát, mindig a csoportkonszenzus irányába vitte a diskurzust. A számunkra addig ismeretlen munkafolyamat fokozatosan vált érthetővé és ezáltal átélhetővé, mert az is világossá vált, hogy a közös munkába mindenkinek bele kell engednie magát, csak így lehet közös célokat kitűzni és megvalósítani. Ezt Izabella nem csak elmondta, de a munkacsoport egész működését erre építette.

Számomra a közös munka pozitív tapasztalat volt, feltárult egy másfajta gondolkodásmód, csoportdinamika. Nagyon sokat tanultam, jobban megértettem a múzeumi működés komplexitását.

A múzeum speciális terület, nagyon sokféle szempontot kell összeegyeztetni és mivel Izabella jól ismeri a területet, ezért nem csak a szervezetfejlesztési lehetőségeket látja át, de a konkrét feladatok, problémák, célok között is eligazodik, jól érzékeli a prioritásokat."

Róka Enikő, Fővárosi Képtár vezetője, Budapesti Történeti Múzeum

"Izabellával a szervezeti stratégiaalkotási csapatmunka facilitátoraként találkoztam. A coaching szemlélet maximális érvényesítésével és minőségi kommunikációjával biztonságos teret teremtett, facilitátori eszköztárát számos tréninggyakorlattal egészítette ki annak érdekben, hogy a szervezeti értékeket, a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, céljainkat, esetleges kételyeinket megfogalmazzuk, ötleteinket kibontakoztassuk és a csoportban kialakuló nézetkülönbségeket mélyebben megértsük és feloldjuk. Szaktudására támaszkodva és intuíciói mentén bátran tért el az aktuális ülés tervezett menetrendjétől, ha azt a folyamat, vagy a csoportdinamika megkívánta.

Az átgondoltan felépített és a COVID-kihívások során tudatosan újratervezett csoportmunka mintegy kilenc hónapos időtartama igazi fejlődési lehetőséget jelentett számomra, amelynek során a szakmai önbizalmam megerősödése mellett önismeretemben is előre léptem. A csapatmunka mellett egyéni beszélgetéseink máig érvényes felismeréseket, példaértékű szemléleti alapvetéseket hoztak számomra."

Tamás István, főosztályvezető, Közönségkapcsolati és Szervezési Főosztály, Budapesti Történeti Múzeum

„sok ellenérzésem, előítéletem van a coach-okkal szemben, a tanfolyamokat, tréningeket sem nagyon kedvelem, általában bezárkózom és nem vagyok túl aktív. Különösen zavar, ha a coach túlzott magabiztossága mesterkéltté és erőltetetté teszi számomra a megnyilvánulásait. Ekkor nem is igazán tudom komolyan venni.

Veled kapcsolatban egész más tapasztalataim voltak, valahogy minden olyan nagyon természetes volt, és ezért rögtön bizalmat szavaztam Neked. Úgy ereztem, hogy azt adtad, aki valójában vagy, és ez felszabadított engem is arra, hogy önmagam legyek és hozzam azt, mutassam meg azt, aki valójában vagyok. Ez segített a megnyílásban is.

Tetszett, hogy többször volt olyan feladat, amikor tulajdonképpen mi dobtuk össze a megoldást, ezzel sokkal inkább részévé váltunk a témának és a téma a sajátunk lett. A személyes példáid is nagyon sokat adtak, de tetszett, hogy amikor egy kérdésre nem tudtál választ adni, nem találtál ki egy jónak hangzó választ, hanem inkább megkérdezted, hogy mit gondolunk erről, és ettől az egész nagyon emberivé vált.

Összességében nekem amellett, hogy rengeteg hasznos és gyakorlati tanáccsal gazdagodtunk, az volt a meghatározó és pozitív élmény, hogy minden olyan nagyon természetes légkörben történt.

Szóval köszönöm!:)”

Végh Juti, projektvezető