MOZDULJ BELÜLRŐL!

Mozgásmeditációs workshop kontakt improvizáció alapokkal

2022. február 26. (szombat) 14:00-18:00, Kalmár köz, Jógastúdió (Komárom)

Társszervező: Jóga&Masszázs&Pilates Komárom

Az elmúlt években a gondolataink főként a biztonság körül forogtak. A Covid újraírta kapcsolódásainkat. Egy olyan alkalomra hívunk most, ahol rengeteg új tapasztalattal gazdagodhatsz és töltekezhetsz. Vezetett meditáció és hangtálak segítségével kapcsolódhatsz magadhoz, belső erőidhez, majd az idén 50 éves kontakt improvizációs műfaj technikai alapjait elsajátítva merülhetsz bele a játékos kapcsolódásba, ami sokunk számára nagyon hiányzik.

Intenzív mozgásos alkalomra készülünk. Hozz kényelmes (lehetőleg gomb és zipzár nélküli) ruhát, zoknit, hosszujjú felsőt, egy kis rágcsálnivalót és innivalót.

Mi a kontakt improvizáció?

Mondhatnám, hogy felnőtt játszótér. Alapja a kapcsolat – önmagaddal és másokkal, valamint a fizikai erők megfigyelése és működése. Eszközei az érintés, az izomtónus, a súly, a gravitáció.

A kontakt tánc a figyelem, a jelenlét tánca, az Itt és Most fizikális tere. Otthon hagyjuk a feltételezéseinket és a testünkkel figyelünk, fókuszba kerülnek a testérzetek. Érintésen keresztül kerülünk párbeszédbe. Megengedjük a játékot, a nemtudást, a nemet mondást, a kísérletezést, a spontaneitást, az ismeretlent.

Előre nem látható módon, mégis mindkettőnk számára komfortos találkozást keresünk. Lesz, hogy ez nem sikerül, s együtt örülünk, ha igen. Vigyázunk magunkra, vigyázunk egymásra.

"A kontakt improvizáció tánc az érintést használja az elme és a test harmóniájának tökéletesítésére."

Roberta Mock, Independent

Mi fog történni?

Hangtálas, majd hangtál nélküli vezetett mozgásmeditációt követően átmozgatjuk a tagjainkat és szellemi, fizikai értelemben is felkészülünk a kapcsolódásra magunkkal, a környezetünkkel, a velünk együtt mozgókkal. A mozgásban való részvétel egyéni igény szerint alakul, a fizikai kapcsolódás és a nem kapcsolódás is lehetséges. Ebben - döntésed szerint az itt és mostban instrukciók segítenek. A workshopot szabad tánccal, majd hangtálas vezetett meditációval zárjuk. gény szerint szünetet tartunk.

A műhelyt tartja: Csordás Izabella coach, tréner, mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakember, kontakt tánc tanár és Nagy Krisztina (Jóga&Masszázs&Pilates Komárom) – alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, jógaoktató, Pilates edző, természetgyógyász, hangtálterapeuta

Rólunk:

Izabella: 2008 óta foglalkozom kontakt improvizációval. Számomra ez a mozgásforma a gyermekektől látott könnyed, természetes mozdulatok újratanulását és a saját határaim, kapcsolati működésem megismerését jelenti. Minden alkalommal jelez a testem, hallgatok rá, figyelem, hova visz. Az elmúlt évek során tőlük tanultam: Bakó Tamás, Gál Eszter, Goda Gábor, Lipka Péter, illetve külföldi tanárok: Lior Ophir, Martin Keogh, Peter Pleyer, Scott Wells, Katja Mustonen, Thomas Kampe, Jurij Konjar. 2018-2020 között elvégeztem a Kontakt Budapest kontakt tánc tanárképzési programját.

Krisztina: több, mint 10 éve foglalkozom keleti és nyugati mozgásokkal és masszázsokkal. Számomra a jóga, a természetgyógyászat, a hangok, a mozgás, a masszázs, a meditáció nem csupán munka, de egyfajta életfelfogás, szemlélet, és hivatás is. Tanultam őket Magyarországon, majd külföldön, végül az Élet s a gyakorlásban töltött idő gyúrta a tanult technikákat valóban megéltté, valóban sajáttá. Itt Komáromban eddig főként úgy ismertek, mint Thai masszőr, kismama Shiatsu masszőr, Craniosacrális kezelő, jógaoktató, Pilates edző. Most szeretnék egy kicsit új oldalammal is bemutatkozni előttetek is. Ez az oldalam kapcsolódik a kontakt improvizációhoz, a hangokhoz, a meditációhoz, és vezet Benneteket is ezek megismerése felé.

Részvétel: Minden felnőtt résztvevőt szeretettel várunk, mozgásos előképzettség nem szükséges. A műhely minimum 8, maximum 15 fő részvételével indul.

Amire szükséged lesz: Hozz magaddal kényelmes, réteges ruházatot, váltóruhát, zoknit (mezítláb v zokniban mozgunk), a lazításhoz pulóvert.

Helyszín: Jógastúdió, Kalmár Köz (Komárom)

Részvételi díj: 4.500 Ft (február 7-ig történő jelentkezés és befizetés esetén), illetve 5.000 Ft (későbbi befizetés esetén, 2.500 Ft előleg befizetésével). Aznapi befizetés: 5.500 Ft.

A befizetett résztvevői díj szervezői lemondás, betegség esetén visszajár. A résztvevő betegsége esetén a hely átruházható másnak, szervezési okokból azt visszatéríteni nem tudjuk.

Jelentkezés: e-mailben a krissie.nagy@gmail.com címen. A részvétel készpénzes előleg befizetésével biztosítható Nagy Krisztinánál előzetes egyeztetés alapján. Kérjük, hogy akkor jelentkezz, ha egészséges vagy.

Amennyiben időközben járványügyi előírások miatt a részvételt oltási igazolványhoz kell kötnünk, erről a résztvevőket tájékoztatjuk, ezért mindenképp e-mailben is jelentkezz (így tudunk neked jelezni)!

A KONTAKT IMPROVIZÁCIÓRÓL

A kontakt improvizáció az amerikai Steve Paxton munkássága nyomán terjedt el világszerte. Paxton 1972-ben nevezte el és kezdte fejleszteni a ma kontakt improvizációként ismert tánc irányzatot, amely a gravitáció, lendület, tehetetlenségi erő és a súrlódás fizikai törvényeit használja fel a táncosok közti viszony feltárására. Hitte, hogy egy képzetlen táncos is hozzájárulhat az irányzat fejlődéséhez. Innen ered érdeklődése a hétköznapi mozgásban (gyaloglás, stb.).

Forrás: Wikipedia