COACHING

KÜLDETÉS:

JÖVŐKÉP:

A coaching nem tanítás, hanem a tanuláshoz való hozzásegítés - mondja Whitemore. Annyit tennék hozzá, hogy nem is tanácsadás, hiszen én nem tudom az ügyfeleim helyzetét náluk jobban megítélni, támogatni tudom viszont őket abban, hogy a helyzetet újabb nézőpontokból megvizsgálják, majd életük leghitelesebb szakértőjeként cselekedjenek és hozzanak döntést.

Mi a coaching a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) szerint, amelynek tagja vagyok?

"A coaching az ügyféllel való partneri együttműködés egy olyan gondolat-ébresztő, provokáló és kreatív folyamatban, amely arra inspirálja az ügyfelet, hogy szakmai és személyes szempontok alapján a legtöbbet hozza ki önmagából."

KETTEN EGYÜTT NÉZÜNK TÉGED

Mi a coaching szerintem?

A coaching egy olyan segítő kapcsolat, ahol professzionális beszélgetést folytatok veled rólad. Ami fontos, hogy egyenrangú félként kezellek, ezzel tudatosan támogatom azt is, hogy egyre többször feltegyél majd a folyamatunk lezárulta után magadnak kérdéseket és meghallgasd a saját válaszaidat. Az első alkalom a célkijelölésről szól, ez munkás alkalom, körüljárjuk, hogy hova szeretnél eljutni.
A köztes alkalmak témája, mélysége, fókusza a te választásod szerint alakul - ha ezzel módosul a kezdetben kijelölt cél, a változást tudatos szintre emelk. Az utolsó alkalom nagyobb része egy zárás, amolyan aratás - a tapasztalatok, a tanulságok összegzése azért, hogy a lendület megmaradjon és tudd továbbvinni.

Mi történik?

Van lehetőség egyszeri ülésre, de tapasztalatom szerint a találkozások rendszeressége jobban támogatja a reflektálást és a vágyott változás beépülését az ügyfél mindennapjaiba. Ezért szívesen ajánlok min. 6-10 alkalmas folyamatokat, amelyek igény szerint meghosszabbíthatóak.

"Légy a változás, amit a világban látni szeretnél."

Mahatma Gandhi

Miért válassz engem?

Holisztikus szemléletben dolgozom. Közös munkánk hatékonyságát a következőkkel támogatom: 

Coaching típusok:

Ebben az esetben verbálisan, elsősorban szavak által dolgozunk a témán - azon, amiben előrelépést, vagy változást szeretnél: munkahelyi, üzleti témádon, vagy a vágyott magánéleti változásért. Ezt akkor ajánlom, ha könnyedén, vagy bizalomteli légkörben némi bátorítással képes vagy szavakba önteni a megéléseidet, tapasztalataidat. Tesztek kitöltésére és értékelésére, kreatív technikák, eszközök használatára, sétára vagy akár múzeumlátogatásra (mint reflexiós térbe kerülésre) is lehetőség van.

Ha a szavakban való megnyilatkozás félelmetes és blokkoló, esetleg bizalmatlanságot kelt benned, hagyatkozhatunk az érzékelésre. A kontakt improvizáció lehetőségeivel támogatom a témád feldolgozását. Ez a módszer teret ad az önmagaddal való kapcsolódás és a másikhoz való kapcsolat megvizsgálására, a működésed sajátosságainak felfedezésére, az elakadások azonosítására. Az érintést, ha szükséges, funkcionálisan használjuk. A coaching a szabadban, vagy zárt térben kényelmes ruhában történik. Ebben az esetben a beszélgetésen túl konkrét fizikai mozdulatokra, mozgásra teszek ajánlatot instrukciókkal és néha kérdezlek, a válaszkeresésben verbális és fizikai megoldásokat használunk, igény szerinti arányban.

Munkámat az ICF etikai kódexe szerint végzem.

Milyen esetekben tudtam jól segíteni?

"a fejünkben lakozó ellenfél sokkal félelmetesebb, mint az, aki a háló túloldalán áll."

Timothy Gallwey

A közös munka értéke ügyfeleim szerint:

Tegyél egy próbát! Kérj egy ingyenes (személyes vagy online) konzultációra időpontot!

"Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz."

Henry Ford

Mi nekem a coaching? - szubjektív megélés

Elfoglalt anyák és apák, üzletasszonyok és üzletemberek énideje.

Az én énidőm. A coach a jelenlétével időt és teret biztosít a belső monológjaim meghallásához, kihangosításához, pontosításához. Tűéles figyelem magamon. Ketten együtt nézünk engem: az arcomat, a testem rezdüléseit, a légvételemet, a gesztusaimat, a hanglejtésemet, a szavaimat, a gondolataimat, a hitemet. Elfogadást élek meg, nincs szükségem védekezésre, nem avatkozik bele a működésembe, nem akar megváltoztatni. Csodálkozás, kíváncsiság, tisztelet van a szemében. Melegséget érzek, ahogy feltöltődöm energiával. Világosság születik bennem. Rácsodálkozunk a tájra, amelyet együtt járunk be. S van célunk: én tűztem ki a térképen, hogy hova tartunk, GPS koordinátákat is kért. Pontos. De megengedő. Tudja, hogy az én térképemet csak én látom. Csak kérdez, és néha elmondja, ő mit lát. Ezért néha pontosabban tudom, hogy jó irányba megyek-e. S ha nem, megállok, változtatok. Én döntök. Az én utam. Ha találunk valami kincset, velem ünnepel. Ezért tudom, hogy ünnep van. S megtanulok újra magamnak örülni. Ha elbizonytalanodom, irányt válthatok, pontosítást és magyarázatot kér, nem kell mással fizetnem a szabadságért. Ebben a tükörben magamat is elfogadom. Mert felelős lehetek, én leszek felelős a boldogulásomért.  S ennek örül. Ő is. Nekem, velem, értem, az útért, amin elkísért. S engem kitölt a hála. Élek. 

VÉLEMÉNYEK

"Egy tudatos AJTÓNYITÁS történt, egy olyan részére az életemnek, amit eddig csak görgettem, és nem tudtam hogyan nekikezdeni az ott lévő kérdéseknek, problémáknak.

Olyan volt ez a coaching folyamat, mint egy utazás: nem tudod hova tartasz, de van melletted egy társ, aki olykor tükröt tart, olykor téged tart meg, vagy hagyja, hogy felismerd, hogy magadat hogyan tartsd meg, illetve ad egy külső nézőpontot, hogy ráláss irányokra. Ajánlanám azoknak, akik nehezen tudnak megállókat tartani, nehezen fogalmazzák meg, hogy mi zajlik bennük, hogyan élnek meg helyzeteket, de ezen szeretnének változtatni, tudatosabbak lenni.

Izabella szeretetteljes jelenléttel és figyelemmel kísér ezen az úton."

anonim

"Azért kerestem meg Izabellát, mert tehetetlenséget, szorongást, és a fel-fellobbanó haragom miatt ijedtséget és tanácstalanságot éreztem. A coaching során a feltett kérdések, a kapott feladatok és az, hogy a bennem áramló gondolatokat hangosan is meg kellett fogalmaznom, segített benne, hogy most már sokkal nyugodtabb, magabiztosabb és megengedőbb vagyok magammal szemben.

Izabella barátságos, támogató jelenléte és kérdései messzebbre kísértek az önismeretem útján, mint gondoltam."

Kata, tanár

"Elindultam onnan, hogy kerestem, mi lelkesítene igazán, és sok-sok jól feltett kérdésen keresztül a saját szükségleteim azonosításánál találtam magam. Hasznos volt tudatosítani, hogy többek között a nyíltság, az elfogadás, az időm feletti kontroll érzése, a meghallgatottság mennyire fontosak nekem. Számomra ez a folyamat egy izgalmas utazás volt saját magamban, ahol önmagam jobb megismerése, a szükségleteim felismerése, tudatosítása és azokhoz kapcsolódó igények kifejezése volt a középpontban.
Azoknak ajánlom a coachingot, akik úgy érzik, valamiben elakadtak, és jól jönne néhány segítő, kimozdító kérdés a továbblépéshez és az önmunkához, és ehhez az úthoz egy gyakorlott, mély tudással rendelkező coach útitársat választanának. Úgy éreztem, hogy Izabella könnyen rám hangolódott, és segített abban, hogy mélyebben megértsem a működésemet és a személyes szükségleteimet. Minden alkalommal olyan biztonságos légkört tudott teremteni, ami lehetővé tette számomra, hogy a nehezen kimondható gondolataimat, félelmeimet is megfogalmazzam, így tényleg ne csak a felszínt kapargassuk. Izabella coaching eszköztára színes, és azokban a témákban, amiket mi érintettünk komoly szakmai tudással rendelkezik."

Cseh Linda, kommunikációs vezető

"A beszélgetésekből segítséget és erőt nyertem Izabella barátságos, támogató attitűdje által. Megerősítést kaptam abban, hogy az emberi, érzelmi, lelki tényezőknek óriási szerepük van a mindennapi munkavégzésben is, és hogy ezekkel - mind a munkatársakéval, mind a sajátommal - való foglalkozás végső soron a munkavégzés hatékonyságát segíti, és hozzájárul a harmonikus munkahelyi légkör kialakításához."

Garami Gréta, irodavezető, Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria, az igazgató SZMSZ szerinti helyettese

"Izabella profi szakember, akire bárki nyugodt szívvel rábízhatja magát. Elsősorban fejlődni vágyó, tudatos vezetőknek ajánlom. Inspiráló, mélyre ható, intenzív, összetett élmény volt."

Buzár Ágota, főigazgató-helyettes, Magyar Természettudományi Múzeum

"Végre meg tudtam osztani a vezetőként megélt problémáimat valakivel, aki nemcsak meghallgatott, hanem támogatott és irányt mutatott. Az egész coaching folyamat egyfajta „párbeszéd” volt, melynek a végén mindig én jöttem rá a megoldásra, de kelletek hozzá a jó kérdések a coach-tól.

Izabella figyelmes, intuitív, együttműködő, „jövőbe látó”, intelligens partner volt ebben a folyamatban, ami nekem önmagam és a helyzetek meg- és felismeréséről szólt, illetve arról, hogy a megoldáshoz gyakran többféle út vezet. A coaching folyamatot mindenkinek ajánlom, aki vezetőként szeretne magán és helyzeteken dolgozni, hogy jobb vezetővé váljon."

Kaposi Dorka, igazgató, Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria

"Az utóbbi 3 hónapban olyan fejlődési folyamaton mentem keresztül, ami biztosan nagyon hatással lesz az életemre. A coachingot olyan embereknek ajánlom, akik fontos döntések előtt állnak, amelyek kihatással lehetnek az egész életükre, vagy éppen önmagukban keresik a választ valamire. A coach nem adja a számba a szavakat, hanem hagyja, hogy én magam fedezzem fel a bennem rejlő gondolatokat, válaszokat.

Izabellával a beszélgetés kikapcsolódás, egyátalán nem kellemetlen. Még számomra is, pedig én őszintén csak nagyon nehezen tudok megnyílni, főleg idegen emberek előtt. Nem éreztem felesleges szorongást a beszélgetések alatt, teljesen fel tudtam szabadulni."

Bóna Eszter, gimnazista, Hi-School program

"Tökéletesen megfogalmazott kérdések és a valós jelenlét."

Velle-Varga Orsolya, igazgatóhelyettes, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

"A találkozásaink során ránéztünk helyzetekre, új perspektívákat, megközelítésmódokat kaptam a szokásaimra, a magamról alkotott képre és problémáimra való ránézéshez, és lépéseket tettem megvalósíthatatlannak tűnő dolgok megvalósítására. Izabella hiteles, empatikus, szeretettel teli. Érezhetően nagy szaktudással rendelkezik a különböző coaching módszerekről. Korrekt, figyel a keretekre, ugyanakkor nem merev és ha arra van szükség, a saját magunk által meghatározott kereteket kellő rugalmassággal kezeli. Nagyon erős figyelemmel van a kliens felé: magára az emberre figyel, nem feltétlenül csak az egyes szavakra, mondatokra. Segítő szándékkal fordul a kliens felé, de nem erőltet és siettet semmit, az ember az ő kísérése mentén a saját tempójában a saját útján tud haladni."

Halász Dóra Vera

"Számomra ez a coaching folyamat egy felfelé zuhanás volt. Figyelmeddel megnagyítottad a lendületemet. Izgalmas, pontos, lényegre törő kérdéseket kaptam, amik nagyon jó időben és helyen érkeztek. Ebben a belső utazásban sokat segített, ahogy rám hangolódtál, együtt rezegtél a gondolataimmal, játékosan és egyszerre lényeglátóan voltál jelen."

Gyimesi Judit, grafikus, illusztrátor

"Professzionális, türelmes, hozzáértő coach vagy. Nem volt olyan momentum a folyamatban, amit ne szeretnék megőrizni, továbbvinni, ha mégis kiemelhetek belőle két dolgot, akkor az egyik az, hogy mennyire jó érzés, amikor a coach gyöngéd személy, mint te, ahogy voltál végig, de azért mégis határozott. A másik persze a professzionalizmusod, és a részletek iránti figyelmed inspiráló volt. Örülök, hogy rávettem magam, és megtettem. Bármikor nagyon szívesen ajánlanálak az ismerőseimnek."

G.M.

"Végre meg tudtam osztani a vezetőként megélt problémáimat valakivel, aki nemcsak meghallgatott, hanem támogatott és irányt mutatott. Az egész coaching folyamat egyfajta „párbeszéd” volt, melynek a végén mindig én jöttem rá a megoldásra, de kellettek hozzá a jó kérdések a coach-tól.

Izabella figyelmes, intuitív, együttműködő, „jövőbe látó”, intelligens partner volt ebben a folyamatban, ami nekem önmagam és a helyzetek meg- és felismeréséről szólt, illetve arról, hogy a megoldáshoz gyakran többféle út vezet. A coaching folyamatot mindenkinek ajánlom, aki vezetőként szeretne magán és helyzeteken dolgozni, hogy jobb vezetővé váljon."

Kaposi Dorka, igazgató, Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria

"Izabella nem a fejemben lévő káoszt látta, hanem segített kibogozni a szálakat. Azoknak ajánlom a coachingot, akik szeretnének fókuszáltabban rálátni a saját vállalkozásukra és szeretnének túllendülni az elakadásokon."

Árvay Angelika, kínai asztrológus, Intuyching® instruktor

„Megmutattad, hogy hogyan hámozhatom ki a saját megoldásaimat és ezért végtelenül hálás vagyok. Nagyon jó volt azzal az érzéssel mennem a következő találkozásunkra, hogy az nem csak felesleges „kattogás” lesz, hanem előrevivő értekezés. Iránymutató kérdéseid és rövid összefoglalásaid segítettek a felhozott probléma tiszta kirajzolásában, majd pedig lehetséges irányokat mutattak a megoldások felé. Szerettem a rövid beszélgetéseket, mert könnyen össze tudtam egyeztetni a hétköznapi feladatokkal és felüdülés volt, hogy a „tettek mezejére léphettem”. Köszönöm!”

Gégöl Csenge, anya és tanár (Britannica International School)

"Nekem ez a folyamat arról szólt, hogy „magamba fektetek” pénzt, időt, energiát. Zenei hasonlattal élve a cél az volt, hogy újrahangoljam magam. Az elakadásaimon dolgoztunk, azokat a negatív gondolatokat azonosítottuk, amelyek rossz lemezként évek óta pörögnek a fejemben. Ezekre született egy pozitív változat, egy új átirat. 

Izabella empatikus, jó humorú. Az a típusú ember, akinek a közelében megnyugszol, mert olyan energiát áraszt, és olyan légkört teremt. Az is fontos volt, hogy emlékeztél arra, amit mondtam, tudtál idézni. Más szavakkal, ott voltál, jelen, figyelmesen."

Éva

"Elmentem egy coachhoz, hogy egy kicsit tisztázódjon, hogy miféle munkát is akarok csinálni, és hogy feldolgozzak egy korábbi munkahelyi traumát - a folyamat végére pedig választ kaptam a kérdésemre, és szembenéztem a borzasztó emlékemmel. Számomra ez egy nagyon érdekes élmény volt, hiszen korábban, amikor pszichológushoz jártam, egy sokkal egyoldalúbb folyamatot éltem át. A coachingban a rövid folyamat alatt egészen sokféle módon közelítettük meg a kérdést, és azt hiszem ez nagyon fontos volt, mert sokat segített olyan dolgokra is “ráérezni”, amik kevesebb megközelítés bevonásával nehezebben lettek volna elérhetőek, és megfogalmazni őket biztosan nem tudtam volna, de asszociációval, térképrajzolással, introvízióval és még sorolhatnám, megfoghatóak lettek."

Kriszti 

"Izabella nagyon empatikus, már az első beszélgetés alatt megtaláltuk a közös hangot. Minden találkozó során nagyon felkészült volt, fel tudta idézni a korábbi beszélgetéseink meghatározó momentumait. Lényegretörő, jól elhelyezett kérdéseket tett fel a döntő pillanatokban. A dolgok gyorsan elkezdtek rendeződni körülöttem.

Ajánlom a coachingot mindenkinek, aki változtatni szeretne az életén, de úgy érzi, hogy egyedül nem lenne elég kitartó a megvalósításban. Azoknak ajánlom, akiknek szükségük van az együtt gondolkodásra, egy külső szemlélőre, aki bizonyos időközönként számonkéri a kitűzött feladatok végrehajtását."

Zsuzsanna, személyi asszisztens, festő

"Olyan beszélgetéseken vettem részt, ahol munkáról volt szó, de mégis baráti beszélgetés hangulatában teltek az alkalmak. Számomra a coaching egy belső megismerési folyamat, amelynek során megerősödtem a saját megérzéseim elfogadásában. Izabella mindig értő figyelemmel és megértéssel hallgatta meg a problémákat. Sok hasznos anyagot kaptam tőle a coaching során, amiket most is tudok használni. Számomra hasznos volt, hogy egy szervezettől független, de mégis hozzáértő személlyel tudtam megbeszélni a felmerült nehézségeket, problémákat. Azért ajánlanám a coachingot mások számára, mert külső szemmel nézhetnek a saját munkájukra, és így sok mindent megláthatnak, ami a napi munkavégzés során fel sem tűnik.” 

Viki

"Csillagászati a különbség, ahogy korábban dolgoztam coachcsal. Messze többet kaptam a folyamatban, mint amire vágytam. A beszélgetéseinkben mindig hatalmas dimenzióváltás történt. Az általam hozott témákkal dolgoztunk baráti közvetlenséggel, ugyanakkor abszolút komolyan véve az elhangzottakat és a ki nem mondott szavakat. Pont ezeknek a tudatosításában segített a coaching. Izabella úgy tükrözte vissza, amit hoztam, hogy arra én is képes lettem új nézőpontból rálátni.

A coaching megtanít felelősséget vállalni és gyakorolni az önelfogadást. Mindeközben végig egyenrangú felek maradtunk. Nem oldott meg semmit helyettem, inkább nekem való eszközöket adott. Játékos, komoly, együttérző, mikor mire van szükség.

Nekem olyan volt, mintha a saját lelkem útvesztőjében Izabella vakon kiismerné magát es rávezetett, hol találom a mécsest, a gyufát, és elkísért a magam választotta ösvényen a kijárat (vagy bejárat?) felé. Nem pszichés támogatást adott, nem üzleti tanácsadást, nem stratégiát az élethelyzeteimre, hanem az ezeket összeszövő érzelmek, gondolatok, hiedelmek mentén világított rá azokra a „vakfoltokra”, amik felett amúgy átsiklottam volna. Ő következetesen  és érzékenyen ráérzett azokra a rejtett kapcsolatokra, amiket nélküle nem ismertem volna fel. Mintha életpályát építenénk. Valami nagyon hiányzó dolgot pótoltak ezek a beszélgetések. 

Azoknak ajánlom, akik útmutatásra, tisztánlátásra, belső  egyensúlyra, iránytűre vágynak, olyan figyelemre, aminek hatására előre nem várt lehetőségek bontakozhatnak ki."

Fórizs Bea,  szenzomotoros testtudat- és mozgásfejlesztő tréner, a Mind’N’Core teljes test regeneráló program kidolgozója

“Izabella nagyon korrekt, segítőkész, magabiztos és jó humorú. Érzékenyen, nagy figyelemmel segített, és mindig őszinte volt velem a folyamat során. A beszélgetések rákényszerítettek, hogy kilépjek a komfortzónámból, és a szokásos gondolatmenetem helyett máshogy lássak bizonyos helyzeteket. Felnyitotta a szememet az értékeimre. Változatos helyszíneken tudott kizökkenteni és kézzelfogható segítő eszközt adott a kezembe útmutatóul.”

Benedek Nóra, HR Operations, Hewlett Packard

"egy nagyon nehéz élethelyzetben találkoztam Izabellával, aki sokat segített távolról, kissé eltávolodva ránézni erre a helyzetre. Izabella minden alkalommal felkészült, figyelmes és empatikus volt. Nagyon jól kezelte a sokszor levegős megközelítésemet, és kiváló érzékkel tartott a földön, miközben engedte, hogy a gondolataim elrepüljenek. Az Izabellával való ülések egyszerre adtak gyökeret és szárnyakat. Ha a coaching ilyen, akkor nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek.”

Fekete Márton, ügyvezető igazgató, Élménymarketing Kft.

Izabellával beszélgetni sokat segített abban, hogy megértsem, mi miért is történt velem. Olyan volt, mintha öt évvel idősebb énemmel találkoznék: segített meglátni az utat. A helyzetem és a választásaim megértéséből önbizalmat kaptam, s most bátrabban lépek a változás és az ismeretlen felé.

Berta József

Intenzív energiát éltem meg beszélgetésünkben, ahogy egy pillanat alatt megértést kaptam. Kikristályosodott, hogy mennyire fontos számomra a család és önnön értékeim képviselete, s büszke vagyok, hogy ezekért köveket tudok megmozgatni. 

Schmalzel Henrietta