MOZGÁS

JELEN LENNI - TESTBEN LENNI

A testemet a távolsághoz, pozícióhoz, irányhoz mint változókhoz igazítom, és ráérzek, hogy a testem mely része mozdul először.

Steve Paxton

Hiszek abban, mert megtapasztaltam és láttam, hogy a testtől rengeteget lehet tanulni, és a testünk tanítása által a szellemünket is taníthatjuk. Ez kétirányú pálya.

Tréninges szokás, hogy minden alkalommal felmérem, hogy mely szinten várható eredmény. Ez négy szint. És azt tapasztalom, hogy így, négy szinten működünk:

  1. TUDÁS - vannak dolgok, amiket tudok, olvastam róluk, ismerem a hátterét, tudom, hogy kellene csinálni - ezek a gondolatok mind a FEJemben vannak.
  2. KÉPESSÉG - amikor ezeket a dolgokat át is tudom adni szellemi síkon, amikor már van képem arról, hogy hogyan kellene működjenek (amikor már képes vagyok), akkor hangot is tudok adni nekik, tanítom őket - a TOROK egy kapu.
  3. ATTITŰD - amikor már értékké, fontossá válik számomra valami, akkor a SZÍVemen viselem, előtérbe kerül, prioritássá válik, ezért a hozzáállásom gazdagodik.
  4. SZOKÁS - már nem gondolom, nem beszélek róla, nem mérlegelem a fontosságát, csak hagyom, hogy megtörténjen, csípőből, KÖZÉPPONTból működik, akkor valami valóban beépült.

Ugyanez az útvonal visszafele is járható: fizikai gyakorlással átalakítható az, ami a fejben van.

Ezek a mozgásműhelyek azért születtek, mert megtapasztaltam és szeretném továbbadni azt a csodát, ahogy a test taníthat, ahogy a testemhez kérdéssel fordulhatok, és ahogy megérthetem a válaszát.

...a szellem és a test egysége objektív realitás. Ezek nemcsak valamiképpen összefüggő részek, hanem működés közben egymástól elválaszthatatlan egészet képeznek. Egy test nélküli agy nem tud gondolkodni.

Moshe Feldenkrais

KÖVETKEZŐ MŰHELYEK

Kismamahangoló

Mozgásos önismereti műhely a várandósság tudatos megéléséért

Budapest

2019. november 7., 14., 21., 28. (Cs)

Kismamáknak és Kispapáknak

Mitől működik? A segítő kapcsolat.

Egynapos önismereti workshop segítő szakemberek részére

Budapest

2020. január 25. szombat 9:00-17:00