MOZGÁS

JELEN LENNI - TESTBEN LENNI

A testemet a távolsághoz, pozícióhoz, irányhoz mint változókhoz igazítom, és ráérzek, hogy a testem mely része mozdul először.

Steve Paxton

Hiszek abban, mert megtapasztaltam és láttam, hogy a testtől rengeteget lehet tanulni, és a testünk tanítása által a szellemünket is taníthatjuk. Ez kétirányú pálya.

Tréninges szokás, hogy minden alkalommal felmérem, hogy mely szinten várható eredmény. Ez négy szint. És azt tapasztalom, hogy így, négy szinten működünk:

  1. TUDÁS - vannak dolgok, amiket tudok, olvastam róluk, ismerem a hátterét, tudom, hogy kellene csinálni - ezek a gondolatok mind a FEJemben vannak.

  2. KÉPESSÉG - amikor ezeket a dolgokat át is tudom adni szellemi síkon, amikor már van képem arról, hogy hogyan kellene működjenek (amikor már képes vagyok), akkor hangot is tudok adni nekik, tanítom őket - a TOROK egy kapu.

  3. ATTITŰD - amikor már értékké, fontossá válik számomra valami, akkor a SZÍVemen viselem, előtérbe kerül, prioritássá válik, ezért a hozzáállásom gazdagodik.

  4. SZOKÁS - már nem gondolom, nem beszélek róla, nem mérlegelem a fontosságát, csak hagyom, hogy megtörténjen, csípőből, KÖZÉPPONTból működik, akkor valami valóban beépült.

Ugyanez az útvonal visszafele is járható: fizikai gyakorlással átalakítható az, ami a fejben van.

Ezek a mozgásműhelyek azért születtek, mert megtapasztaltam és szeretném továbbadni azt a csodát, ahogy a test taníthat, ahogy a testemhez kérdéssel fordulhatok, és ahogy megérthetem a válaszát.

...a szellem és a test egysége objektív realitás. Ezek nemcsak valamiképpen összefüggő részek, hanem működés közben egymástól elválaszthatatlan egészet képeznek. Egy test nélküli agy nem tud gondolkodni.

Moshe Feldenkrais

KÖVETKEZŐ MŰHELYEK

kontaktANYU

3 alkalmas kontakt improvizáció alapú mozgásfoglalkozás feltöltődni vágyó kisgyerekes anyáknak

Budapest

2020. szeptember 9., 16., 23. (szerda) 9:00-11:00 között


Kismamahangoló

Mozgásos önismereti műhely a várandósság tudatos megéléséért

Budapest

2019. november 7., 14., 21., 28. (Cs)

Kismamáknak és Kispapáknak