KISMAMANAPLÓ

A Kismamanapló belső utazásra invitál. A kilenc hónap hamar elillan a kötelező vizsgálatok, a babakelengye vásárlása, a lakás átrendezése közben, és végül a baba is megérkezik. Ez a napló a várandóssággal kapcsolatos legfőbb lelki kérdéseken vezet végig. A válaszok keresése során nő a kismama tudatossága akár első, akár többedik baba érkezik. 

A napló adatai:

A naplóírás kezdetének javasolt ideje: betöltött második trimeszter

A napló kitöltésének javasolt időtartama: 2-3 hónap

Szakmai ajánlások

"A napló egy lehetséges térkép.  Professzionális idegenvezetéssel. Megmozgató, átmosó, tudatosító kérdésekkel. Saját válaszok megkeresésének lehetőségével. Egyéni megoldástervekre biztatva, erőforrások és energiatartalékok összegzésére fókuszálva, képességek tudatosításával, lehetőségek megnyitásával, ösztönösség megébresztésével. Érzékenyítés a javából.  Szeretettel. Tapintattal. Tekintetbevétellel.  Abszolút erőszakmentesen. Ajánlom szeretettel és elismeréssel minden sorát." 

Miskovics-Kobza Zsuzsanna Meső, szülésre és gyermekágyas időszakra felkészítő dúla, kengurúla, gyermekágyas segítő, a Születés Hete országos rendezvénysorozat főszervezője

 

"A lelki integritásunk egyben tartására soha nincsen nagyobb szükségünk, mint az élet nagy változásaikor, és soha nincs erre kevesebb időnk, mint az anyává váláskor. Ebben a hatalmas változásban nagyon fontos támasz, ha felteszünk magunknak olyan kérdéseket, amiket addig még soha, és őszintén megválaszoljuk őket úgy, hogy közben kapcsolódni merünk a hozzájuk tartozó érzéseinkhez, legyenek azok bármilyenek is. A Kismamanapló ehhez kínál egyedülálló lehetőséget."

Paizs Dóra, megoldásközpontú coach, az Anyacsavar alapítója


"A Kismamanapló remek támpontot nyújt a kismamáknak abban, hogy a figyelmüket önmagukra, a babájukra irányítsák, ezáltal mélyebben és maradandóbban éljék meg várandósságukat. Segíthet nekik az igényeik, érzelmeik tisztábban látásában is. Nagy erénye továbbá a figyelem odairányítása az erősségekre, az erőforrásokra és a támogató hatásokra. Ezek tudatosítása rendkívül fontos ebben az érzékenyített állapotban, sőt, erőteljes mobilizáló hatással bír."

Szénási Kornélia, a Perinatus Alapítvány szakmai vezetője, pszichológus, szülő-csecsemő konzulens

Felhasználói vélemény

"A napló írása fontos gondolatmeneteket indított el, kikapcsolódást adott és sok-sok felismerést hozott. Az irányított, remekül feltett, lényegretörő kérdésekre adott válaszok hozzásegítettek, hogy közelebb kerüljek a szülés, az anyaság és az új családtag gondolatához. Erre hatalmas szükségem volt. Nem lehetek elég hálás, mivel a mindennapjaimban, elfoglalt, dolgozó nőként nehezen tudtam odafigyelni a megváltozott élethelyzetemre. A napló kicsit kizökkentett és átirányította a figyelmemet az elkövetkező időszakra.  

A naplót csak nyugodt, kiegyensúlyozott időszakban vettem elő. Az írás közben kicsit magammal lehettem, ami nem gyakran fordul elő velem. Bekészítettem mindent, beültem egy kényelmes fotelbe és nagy odafigyeléssel, irányítottan gondolkodtam az érzéseimről. Egy végtelenül racionális létformának ez már külön siker. Gondolkodni lehet, érezni is, de a kettőt harmonikusan összekötni elég nehéz a mai rohanó világban. Külön szerettem, hogy egy-egy kérdés elindított egy gondolatmenetet, amely átvitt egy teljesen új világba. Nyilván minden gondolat a Baba, a Család és az Anyaság körül forgott. Egy picit beleéltem magam ebbe az új helyzetbe. A leglényegesebb felismerés, ami az írás közben ért, az volt, hogy mennyire fontos szerepet játszik az egész történetben a férjem. Nem is gondoltam volna, hogy íly módon osztozok vele minden gondolatomban. 

Kötelezővé tenném a Kismamanaplót minden túlhajszolt, dolgozó, a munkája iránt elkötelezett állapotos nőnek, illetve emellett nyilván minden kismamának ajánlom nagy szeretettel. Kedves Kismamák! Üljetek le, tegyetek félre mindent, felejtsétek el a határidős feladatokat néhány órára legyetek együtt a gondolataitokkal és a Babátokkal. Nem fogjátok megbánni, egy új világ, ami megnyílik a naplónak köszönhetően ;)"

Szakálos Éva