KISMAMAHANGOLÓ

"Ajándék a magamra fordított idő és befelé figyelés."

"Búcsúzkodás volt ez a gömb állapottól félúton a terápia és a mozgás között. Egy jól átgondolt program, egy jó coach, kontakt tánc!"

Kismamahangolót a járványhelyzet bizonytalanságára való tekintettel egyéni (azaz egy párnak szóló) formában kínálok. Alább a 2021. szeptember 2-i alkalom, azaz egy 3 órás műhely leírása olvasható.

Kifejezetten szülés előtti pároknak szóló három órás mozgásműhelyre hívlak, ahol lehetőségetek lesz:

A műhely: a kontakttánc és a mentálhigiéné eszközeit ötvöző műhely fizikai és lelki utazásra hív, teret biztosítva a várandósság idején a pár saját idejének, az egymásra hangolódásnak, a határok pontosabb érzékelésének.  Ezt a COVID utáni kísérleti alkalmat mindannyiunk biztonsága érdekében szabad téren szervezem, és az együtt érkező párok tervezetten egymással kerülnek fizikai kontaktusba.
Ennek a három órás alkalomnak a célja a kifejezetten szülés előtt álló párok közös hangolódásának teret adni, a fizikai megtapasztaláson keresztül olyan érzelmi szintre kerülni, ahol a kapcsolat az előttük álló bizonytalanságok kapujában erősödni tud és ahonnan mozdulat- és támogatási mintákat vihetnek el a szülés élményéhez és az azt követő időszakra.
A műhely erősíti az ösztönök, illetve az új szerepek érzékelését, valamint támogatja, hogy a párok közös jelzőrendszere egymás számára biztonságosabbá és pontosabbá váljon.

A műhely 180 percig tart, ebből kb. 2x25 percet szánunk megosztásra, beszélgetésre, illetve kb. 2 órát órát mozgásos tapasztalásra. Igény szerint rövid mosdószünetet tartunk. 

Részvétel: a részvételt a 12. hetet legalább betöltött, de leginkább a harmadik trimeszterben lévő kismamáknak és párjuknak ajánlom. A járványhelyzetre való tekintettel egyéni felkérésre (vagy közösen mozogni vágyó párok felkérésére) tartok Kismamahangolót.

Az alkalomra kényelmes, fémzipzár nélküli és réteges öltözettel, mezítlábat helyettesítő dupla zoknival, lehetőség szerint takaróval, esetleg jógaszőnyeggel készülj. A visszaigazoló mailben a részleteket pontosan megírom.

Helyszín: Budapest, táncteremben (amelynek bérleti díja a részvételi díjon felül számolódik, vagy egy min. 30 nm-es térben, amit ti is szervezhettek)

Tartja: Csordás Izabella PCC coach, mentálhigiénés szakember és kontakt improvizáció tanár

Rólam: 2008 óta foglalkozom kontakt improvizációval. Számomra ez a mozgásforma a gyermekektől látott könnyed, természetes mozdulatok újratanulását és a saját határaim, kapcsolati működésem megismerését jelenti. Minden alkalommal jelez a testem, hallgatok rá, figyelem, hova visz. Az elmúlt évek során többek között a következő tanárok óráin, kurzusain gyakoroltam és tanultam: Bakó Tamás, Gál Eszter, Goda Gábor, Lipka Péter, illetve külföldi tanárok: Lior Ophir, Martin Keogh, Peter Pleyer, Scott Wells, Katja Mustonen, Thomas Kampe, Jurij Konjar. 2018-2020 között elvégeztem a Kontakt Budapest kontakt tánc tanárképzési programját.

Jelentkezni e-mailben a izabella.csordas@belsohajtoerok.hu  címen lehet. Kérlek, add meg a saját és a párod nevét, a telefonszámodat és hogy hányadik hetet töltöd, valamint hogy mikorra várjátok a babát. Bármilyen egyéb kérdésedet, kérésedet is jelezd e-mailben. Táncos vagy mozgásos előképzettség nem szükséges.

Részvételi díj: 35.000 Ft/3 óra, amely összegből a jelentkezés visszaigazolását követően 15.000 Ft előleg fizetendő. 

A jelentkezők a Kismamanaplót kedvezményesen (4.900 Ft helyett) 4.000 Ft-ért megvásárolhatják, ha ezt a jelentkezésükkor jelzik.

(Ha hosszabb egyéni folyamatot szeretnél, a párra szabott páros felkészítés díja: 60.000 Ft/4x2óra vagy 3x3óra/pár + terembérlet)

Korábbi alkalmak:

2018. június-július,

2018. október   

2019. január-február

2019. május

KISMAMA-VÉLEMÉNYEK, KISPAPA-VÉLEMÉNY

"Izabella személyisége, ránk hangolódása, a békés légkör, a lelassulás, és feladatok, amikkel készült, tényleg egy más minőségű jelenlétbe repítettek minket. Kontakttáncunk olyannyira lassú és apró mozdulatokból állt így visszanézve, hogy már akár érezhettük is volna, milyen közel van a születés…vagy talán éreztük is, csak reménykedtünk benne, hogy megadatik még 1-2 pihenős nap. Egészen meditatív állapotban mentünk el.

Izabellának van egy csodás kismamáknak szóló munkafüzet/ könyvecskéje is, amit szinten szívből ajánlunk."

Kocsis Dóra és Németh Edvárd

"Táncos vagyok tánccal készülök a szülésre és a társam partner ebben - óriási dolog, erre mindenkit bíztatok - de annak aki nem táncos, annak meg főleg hatalmas élmény lehet. Jóleső mozgás, egy értékes belső munka a táncon keresztül a Kismamahangoló. Úgy is, hogy mindegyik alkalom nagyon különbözött a testi-lelki állapotom gyors változása, az aktuális fáradtságérzetem hatására. Újra s újra rácsodálkozom, hogy mennyire segít, elmélyít egy egyszerű mozgás is, akár a fájdalmon is sokat segít. Fantasztikus volt felfedezni, hogy még ennyi tér van körülöttem. Felszabadító volt újrafelfedezni a lehetőségeimet. Észrevettem, hogy egyes táncokban könnyebb volt ketten lenni mint egyedül, megkaptam azt a támogatást a partneremtől, amire szükségem volt. A Kismamahangoló egyik legfőbb értéke, hogy együttlétet, együttmozgást, együtt készülést tesz lehetővé, mélyítve a kapcsolati minőséget. Így hogy ketten vagyunk, ez egy másik szintje a készülésnek. Más szülésfelkészítőn információkat kapunk az állapotosságról, itt pedig a mozgás által juthatunk információhoz, hogy hogyan is vagyunk mi magunk ebben a más állapotban. Búcsúzkodás volt ez a gömb állapottól félúton a terápia és a mozgás között. Egy jól átgondolt program, egy jó coach, kontakt tánc! Csak ajánlani tudom."

Ujszászi Dotty

"Örülök, hogy rászántam az időt és az energiát. Tetszett a feladatok játékossága, előhozta a kreativitásomat. Később a kártyák hatására bátrabban kísérleteztem. Az alkalmak nyugodt hangulatot teremtettek, lehetett sétálni, meditálni, játszani. Felmerültek olyan kérdések bennem, hogy hogy vagyok az irányítással és hogy mi is a szerepem. A Kismamahangoló erénye volt, hogy az órák elején és végén előjöttek olyan beszélgetések, amik egyébként nem biztos, hogy megtörténtek volna. Ki tudtam kapcsolni."

Záborszky Péter

"Izgalmas, hiánypótló önismereti ráhangolódás a szülésre. Bennem megerősítette az érintés jelentőségét, jobban oda fogok figyelni a fontosságára a mindennapokban."

Fruzsi 

"Egyszerre éreztem magam menőnek, üdének, könnyűnek és légiesnek, éreztem, hogy ajándék a magamra fordított idő, és befelé figyelés, merengtem a zene közben, repültem a távlatokban, kényeztettem magam a fal és a talaj segítségével, éreztem a kapcsolódást, bizalmat kaptam és támogatást, érintést, mind ezt egy olyan támogató környezetben, ahol lehettem önmagam, ahol gondolkodás nélkül megnyílhatsz, ahol hatványozottan kapsz. Köszönöm, hogy részese lehettem ennek a valóban hiánypótló foglalkozási formának!"

Anett

"A Kismamahangoló az érintések erejével és útján mutatott rá a jelenleg változó fizikai megélésemre, a testem változására. Tudatosította bennem a határaim szűkülését, és hogy jó, ha ezt figyelembe veszem, megélem. A társakkal való érintés pillanatok alatt idézett fel bennem korábbi kapcsolatokat... A játékos feladatok, melyek során súlyt adtunk egymásnak és fogadtuk egymás súlyát, leképezték a viselkedésmintáimat: merek-e elutasító lenni, ha valami sok nekem? Támaszkodhatok-e olyasvalakire, aki egyáltalán nem "hordoz"? Hogyan reagálok ilyenkor? Milyen számomra a kiegyensúlyozott kapcsolat? Indirekt készület volt ez a szülésre és a kisbabázásra, hiszen nem konkrétan a pocakkal és pocaklakóval foglalkoztunk. Ugyanakkor a lelki, tapasztalati felkészülésnek nagyon fontos szerepe van, és ebben engem segített az a műhely. Köszönöm!"

Ágnes

"...már nem tudtam a minden napjaimat ugyan olyan tempóban végezni, de ezt nem akartam belátni, úgy éreztem, hogy kevesebb leszek, ha nem csinálok mindent ugyan úgy, mint előtte. Hála a Kismamahangolónak végre sikerült belátnom és megértenem, hogy nem kevesebb, de több lettem azáltal, hogy egy apró kis testnek lehettem ideiglenesen az otthona és ez megér annyi gyengédséget, hogy jobban odafigyeljek magamra. Emellett bár mindig tudom, hogy a férjemre bármikor és bármiben számíthatok, ... bizony nagyon jó érzés volt végre nem kőkeménynek mutatni magam, hanem igenis hagyni, hogy a támaszom és néha már a mankóm legyen. Úgy érzem mindaz, amit a Kismamahangolók alkalmával tudatosan megéltem nagyon sokat fog segíteni a szülőszobában... el fogom tudni fogadni a férjem segítségét anélkül, hogy amiatt aggódnék, hogy a terhére leszek."

Réka

"A Kismamahangoló segített abban, hogy a zajló mindennapokban fókuszálni tudjak a várandósságomra és az általa felvetett kérdésekre, új helyzetekre, illetve a szorongásaimra és örömeimre is. Nagyon sok újdonság, figyelni- és megoldanivaló lép be az ember életébe a fogantatással, így a rengeteg jótanács és tennivaló mellett nehéz megtalálni a fókuszt és önmagunk belső folyamataira figyelni. Pedig nagyon megéri. Ebben segített a Kismamahangoló, megerősített és továbblendített a saját belső utamon."

Krisztina

"A Kismamahangoló aztán Kispapahangoló is lett egyben. Kétkedve mentem el, nem tudtam mire számítsak. Aztán alaposan kimozgattak a komfortzónámból és kezdtem egyre jobban érezni magam a bőrömben. Megtanultam, hogy figyelhetek oda magamra és a körülöttem lévőkre. Hogyan tudom kizárni a külvilágot és csak arra koncentrálni, ami vagy aki fontos a számomra. Feleségemmel közös gyermekünk nekem már a harmadik gyerkőc, de még "gyakorló" apaként is sokat adott nekem a Kismamahangoló. Leendő Apukák! Ne gondoljátok, hogy ez ciki. Higgyétek el, nekem is sokat segített ráhangolódni a babavárásra. Igen, ki kell lépned a komfortzónádból, de hidd el, megéri! Kedves Iza, köszönöm Neked ezt az élményt!"

Gábor

A KISMAMAHANGOLÓ SZÜLETÉSE

Koncepció és mozgásprogram: Csordás Izabella 

Mentorálás és szupervízió: Gál Eszter

A mozgásos élményeim hatására olyan belső magabiztosságot éltem meg a második várandósságom idején, amely a Kismamahangoló megalkotására inspirált. Szeretném minél több kismamának elérhetővé tenni ezt a felszabadító, számos felismerést és belső engedélyt rejtő utat, ami önmagukhoz, ösztönvilágukhoz viheti őket közelebb a számos orvosi vizsgálat, terv és megfelelés között.

Sokat beszélgettem az élményeimről kontakt improvizáció tanárommal, Gál Eszterrel, akinek hálás vagyok, hogy a kontakt tánc csoportba várandósan is befogadott, és későb elfogadta a hívásomat. Így a Kismamahangoló közös alkotássá válhatott, ahol a várandósságaink idején szerzett mozgásos tapasztalatainkat mentálhigiénés megközelítéssel ötvözhetem. Egyúttal a csoportban szerzett élményeimet szupervízió keretében Eszterrel dolgozom fel, és építem be a következő műhelyekbe.

Szeretettel vezetem ezeket a műhelyeket, amelyek a résztvevők hozott témái, aktuális állapota szerint organikusan alakulnak, és minden alkalommal feltöltenek engem is.

KAPCSOLÓDÓ BLOGBEJEGYZÉSEIM

A felkészülést segítő bejegyzések:

Önismereti bejegyzések: