KISMAMAHANGOLÓ 2022. tél

anyaság határok nélkül - erőforrásaink mozgósítása


МАТЕРИНСТВО БЕЗ КОРДОНІВ
Майстерня руху та креативний простір для майбутніх мам, які виїхали з України

3 alkalmas mozgásműhely

várandós nőknek és női kísérőiknek

2022. november 2-án és 9-én 14 és 17 óra között, november 19-én 9 és 16 óra között

"Ajándék a magamra fordított idő és befelé figyelés."

"Búcsúzkodás volt ez a gömb állapottól félúton a terápia és a mozgás között."

Törődj magaddal!

Mozgasd át a tested!

Fedezd fel a benned rejlő erőket!

Tölts időt más várandós kismamákkal!

Vidd mozgásba a nehéz és könnyű érzéseket! Éld át őket és teremts belőlük erőforrást!


Kiket várunk: Budapesten élő és a menekülthullámokkal hazánkba érkezett várandós hölgyeket, illetve olyan várandós nőket, akik szívesen építenének kapcsolatot az Ukrajnából menekült várandós nőkkel, segítve ezzel a könnyebb beilleszkedést.

Mi a cél: a várandósok fizikai és lelki jóllétének támogatása és ezek által anyaközösségek fejlesztése - önkifejezés, az anyaságra felkészülés támogatása, mozgás és kreatív művészeti tevékenység gyakorlása által.

Mit nyújtunk:

 • összesen 12 óra figyelem magadra és (újjá)formálódó anyaságodra,

 • elfogadó, ítélkezésmentes, érzelmileg biztonságos teret hozunk létre,

 • egyszerű, könnyű mozgásos elemeket gyakorlunk közösen,

 • reflexióra hívunk képek és egyéb művészi elemek által

Helyszín: Yoga Agora, Kálvin tér, Üllői út 6., Budapest

---------------------------------------------------------------

Ми говоримо англійською та угорською, але мовний бар’єр не стане на заваді, приходьте, навіть якщо ви не говорите цими мовами

Місце та час: Yoga Agora Oktatói Közösség

 • Середа, 2 листопада 14:00-17:00

 • Середа, 9 листопада 14:00-17:00

 • Субота, 19 листопада 9:00-16:00

Участь безкоштовна, але обов’язкова реєстрація:

https://forms.gle/shy3nQvU9QWcnNLC6

Додаткова інформація: izabellcsordas@gmail.com

Попіклуйтеся про себе - Рухайтеся - Розкрийте свою внутрішню силу

Розкрийте свої емоції через тіло та креативність, а також проведіть час з іншими майбутніми мамами з України та Угорщини

Програма профінансована фундацією та організована Emergent Foundation

Модератори:

Csordás Izabella: коуч, екпертка з психічного здоров’я, викладачка контактної імпровізації,

Halász Dóra Vera: екпертка з психічного здоров’я, викладачка контактної імпровізації, особистісно орієнтована тренерка,

Gyimesi Judit: графічна ілюстраторка, викладачка мистецтва, викладачка контактної імпровізації

Részvétel: a részvételt a 12. hetet legalább betöltött, de leginkább a harmadik trimeszterben lévő kismamáknak és női kísérőiknek ajánljuk. A járványhelyzetre való tekintettel egyéni felkérésre (vagy közösen mozogni vágyó párok felkérésére) is tartunk Kismamahangolót.

A műhelyre a terem befogadóképessége miatt maximum 15 főt várunk.

Az alkalomra kényelmes, fémzipzár nélküli és réteges öltözettel, zoknival, igény szerint takaróval, a teremben jógaszőnyeg elérhető.

A műhelyt vezetik:

 • Csordás Izabella PCC coach, mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakember, kontakt improvizáció tanár, a Kismamahangoló koncepciójának édesanyja, szakmáján belül is lelkes közösségfejlesztő.

 • Halász Dorka mentálhigiénés szakember és személyközpontú tréner, aki kortárstánc és zenei mentor és kontaktimprovizáció tanári képzéseket, illetve számos testtudati fókuszú kurzust végzett.

 • Gyimesi Judit grafikus, illusztrátor, rajztanári és kontakt tánctanári végzettséggel rendelkezik. Több, mint tíz éve gyakorolja és illusztrálja grafikusan a kontakt improvizációt, kutatja a mozgás és rajzolás, festés (grafikai nyomhagyás) párhuzamait, együttes gyakorlását és a mozgásábrázolás lehetőségeit.

Különböző helyekről jövünk, összeköt minket, hogy mindhárman anyák vagyunk (összesen hat gyerekkel), mindhárman sok éve gyakoroljuk a kontakt improvizációt, együtt végeztük el a Kontakt Budapest 200 órás kontakt improvizáció tánctanár-képzési programját. A tudásunkat és hozzáállásunkat arra használjuk, hogy megmutassuk: mennyire felszabadító és megerősítő tud lenni a testtudati fókuszú improvizatív mozgás. Hogy képesek lehetünk a mindennapok nehézségeit is elviselhetőbbnek érezni és puhán átgördülni a problémákon, rugalmas testi és szellemi és lelki hozzáállással, tudatosan lazított testtel és elmével kapcsolódni mindennapi teendőinkhez, embertársainkhoz és gyermekeinkhez.

Jelentkezni ezen az űrlapon lehet. Kérdés esetén írj a izabella.csordas@belsohajtoerok.hu / izabellcsordas@ gmail.com címre.
Táncos vagy mozgásos előképzettség nem szükséges.

A részvétel ingyenes. A projekt a MotherNature-Anyatermészet Egyesület és MINE, Mother Centers International Network for Empowerment támogatásával valósul meg.

Ha egyénre vagy párosotokra szabott felkészítésre vágysz, kérj ajánlatot e-mailben.

Korábbi megvalósult alkalmak:

2018. június-július,

2018. október

2019. január-február

2019. május

2021. szeptember

KISMAMA-VÉLEMÉNYEK, KISPAPA-VÉLEMÉNY

"Izabella személyisége, ránk hangolódása, a békés légkör, a lelassulás, és feladatok, amikkel készült, tényleg egy más minőségű jelenlétbe repítettek minket. Kontakttáncunk olyannyira lassú és apró mozdulatokból állt így visszanézve, hogy már akár érezhettük is volna, milyen közel van a születés…vagy talán éreztük is, csak reménykedtünk benne, hogy megadatik még 1-2 pihenős nap. Egészen meditatív állapotban mentünk el.

Izabellának van egy csodás kismamáknak szóló munkafüzet/ könyvecskéje is, amit szinten szívből ajánlunk."

Kocsis Dóra és Németh Edvárd

"Táncos vagyok tánccal készülök a szülésre és a társam partner ebben - óriási dolog, erre mindenkit bíztatok - de annak aki nem táncos, annak meg főleg hatalmas élmény lehet. Jóleső mozgás, egy értékes belső munka a táncon keresztül a Kismamahangoló. Úgy is, hogy mindegyik alkalom nagyon különbözött a testi-lelki állapotom gyors változása, az aktuális fáradtságérzetem hatására. Újra s újra rácsodálkozom, hogy mennyire segít, elmélyít egy egyszerű mozgás is, akár a fájdalmon is sokat segít. Fantasztikus volt felfedezni, hogy még ennyi tér van körülöttem. Felszabadító volt újrafelfedezni a lehetőségeimet. Észrevettem, hogy egyes táncokban könnyebb volt ketten lenni mint egyedül, megkaptam azt a támogatást a partneremtől, amire szükségem volt. A Kismamahangoló egyik legfőbb értéke, hogy együttlétet, együttmozgást, együtt készülést tesz lehetővé, mélyítve a kapcsolati minőséget. Így hogy ketten vagyunk, ez egy másik szintje a készülésnek. Más szülésfelkészítőn információkat kapunk az állapotosságról, itt pedig a mozgás által juthatunk információhoz, hogy hogyan is vagyunk mi magunk ebben a más állapotban. Búcsúzkodás volt ez a gömb állapottól félúton a terápia és a mozgás között. Egy jól átgondolt program, egy jó coach, kontakt tánc! Csak ajánlani tudom."

Ujszászi Dotty

"Örülök, hogy rászántam az időt és az energiát. Tetszett a feladatok játékossága, előhozta a kreativitásomat. Később a kártyák hatására bátrabban kísérleteztem. Az alkalmak nyugodt hangulatot teremtettek, lehetett sétálni, meditálni, játszani. Felmerültek olyan kérdések bennem, hogy hogy vagyok az irányítással és hogy mi is a szerepem. A Kismamahangoló erénye volt, hogy az órák elején és végén előjöttek olyan beszélgetések, amik egyébként nem biztos, hogy megtörténtek volna. Ki tudtam kapcsolni."

Záborszky Péter

"Izgalmas, hiánypótló önismereti ráhangolódás a szülésre. Bennem megerősítette az érintés jelentőségét, jobban oda fogok figyelni a fontosságára a mindennapokban."

Fruzsi

"Egyszerre éreztem magam menőnek, üdének, könnyűnek és légiesnek, éreztem, hogy ajándék a magamra fordított idő, és befelé figyelés, merengtem a zene közben, repültem a távlatokban, kényeztettem magam a fal és a talaj segítségével, éreztem a kapcsolódást, bizalmat kaptam és támogatást, érintést, mind ezt egy olyan támogató környezetben, ahol lehettem önmagam, ahol gondolkodás nélkül megnyílhatsz, ahol hatványozottan kapsz. Köszönöm, hogy részese lehettem ennek a valóban hiánypótló foglalkozási formának!"

Anett

"A Kismamahangoló az érintések erejével és útján mutatott rá a jelenleg változó fizikai megélésemre, a testem változására. Tudatosította bennem a határaim szűkülését, és hogy jó, ha ezt figyelembe veszem, megélem. A társakkal való érintés pillanatok alatt idézett fel bennem korábbi kapcsolatokat... A játékos feladatok, melyek során súlyt adtunk egymásnak és fogadtuk egymás súlyát, leképezték a viselkedésmintáimat: merek-e elutasító lenni, ha valami sok nekem? Támaszkodhatok-e olyasvalakire, aki egyáltalán nem "hordoz"? Hogyan reagálok ilyenkor? Milyen számomra a kiegyensúlyozott kapcsolat? Indirekt készület volt ez a szülésre és a kisbabázásra, hiszen nem konkrétan a pocakkal és pocaklakóval foglalkoztunk. Ugyanakkor a lelki, tapasztalati felkészülésnek nagyon fontos szerepe van, és ebben engem segített az a műhely. Köszönöm!"

Ágnes

"...már nem tudtam a minden napjaimat ugyan olyan tempóban végezni, de ezt nem akartam belátni, úgy éreztem, hogy kevesebb leszek, ha nem csinálok mindent ugyan úgy, mint előtte. Hála a Kismamahangolónak végre sikerült belátnom és megértenem, hogy nem kevesebb, de több lettem azáltal, hogy egy apró kis testnek lehettem ideiglenesen az otthona és ez megér annyi gyengédséget, hogy jobban odafigyeljek magamra. Emellett bár mindig tudom, hogy a férjemre bármikor és bármiben számíthatok, ... bizony nagyon jó érzés volt végre nem kőkeménynek mutatni magam, hanem igenis hagyni, hogy a támaszom és néha már a mankóm legyen. Úgy érzem mindaz, amit a Kismamahangolók alkalmával tudatosan megéltem nagyon sokat fog segíteni a szülőszobában... el fogom tudni fogadni a férjem segítségét anélkül, hogy amiatt aggódnék, hogy a terhére leszek."

Réka

"A Kismamahangoló segített abban, hogy a zajló mindennapokban fókuszálni tudjak a várandósságomra és az általa felvetett kérdésekre, új helyzetekre, illetve a szorongásaimra és örömeimre is. Nagyon sok újdonság, figyelni- és megoldanivaló lép be az ember életébe a fogantatással, így a rengeteg jótanács és tennivaló mellett nehéz megtalálni a fókuszt és önmagunk belső folyamataira figyelni. Pedig nagyon megéri. Ebben segített a Kismamahangoló, megerősített és továbblendített a saját belső utamon."

Krisztina

"A Kismamahangoló aztán Kispapahangoló is lett egyben. Kétkedve mentem el, nem tudtam mire számítsak. Aztán alaposan kimozgattak a komfortzónámból és kezdtem egyre jobban érezni magam a bőrömben. Megtanultam, hogy figyelhetek oda magamra és a körülöttem lévőkre. Hogyan tudom kizárni a külvilágot és csak arra koncentrálni, ami vagy aki fontos a számomra. Feleségemmel közös gyermekünk nekem már a harmadik gyerkőc, de még "gyakorló" apaként is sokat adott nekem a Kismamahangoló. Leendő Apukák! Ne gondoljátok, hogy ez ciki. Higgyétek el, nekem is sokat segített ráhangolódni a babavárásra. Igen, ki kell lépned a komfortzónádból, de hidd el, megéri! Kedves Iza, köszönöm Neked ezt az élményt!"

Gábor

A KISMAMAHANGOLÓ SZÜLETÉSE

Koncepció és mozgásprogram: Csordás Izabella

Mentorálás és szupervízió: Gál Eszter

A mozgásos élményeim hatására olyan belső magabiztosságot éltem meg a második várandósságom idején, amely a Kismamahangoló megalkotására inspirált. Szeretném minél több kismamának elérhetővé tenni ezt a felszabadító, számos felismerést és belső engedélyt rejtő utat, ami önmagukhoz, ösztönvilágukhoz viheti őket közelebb a számos orvosi vizsgálat, terv és megfelelés között.

Sokat beszélgettem az élményeimről kontakt improvizáció tanárommal, Gál Eszterrel, akinek hálás vagyok, hogy a kontakt tánc csoportba várandósan is befogadott, és későb elfogadta a hívásomat. Így a Kismamahangoló közös alkotássá válhatott, ahol a várandósságaink idején szerzett mozgásos tapasztalatainkat mentálhigiénés megközelítéssel ötvözhetem. Egyúttal a csoportban szerzett élményeimet szupervízió keretében Eszterrel dolgozom fel, és építem be a következő műhelyekbe.

Szeretettel vezetem ezeket a műhelyeket, amelyek a résztvevők hozott témái, aktuális állapota szerint organikusan alakulnak, és minden alkalommal feltöltenek engem is.

KAPCSOLÓDÓ BLOGBEJEGYZÉSEIM

A felkészülést segítő bejegyzések:

 • Kismama kérdések I. - a szülés előtti időszak - a várandósság mentális feladatai, készülés a változásra, megérkezés az anyaságba

 • Kismama kérdések II. - a szülésről - a szülés fizikai és lelki eseményeire való készülés

 • Kismama kérdések III. - a szülés utáni időszak - a gyermekágyas időszakról, amiről szülés előtt érdemes beszélni

Önismereti bejegyzések: